Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Jubileumconcert Marijke van Klaveren

24 November 2012

20121124-JubConcert-MvKl-1

Programma

De Kinderkruistocht
Wijnand van Klaveren (1975)
tekst: Martinus Nijhoff

Saint Nicolas, A Cantata, Op. 42 (1948)
Benjamin Britten (1913-1976)
tekst: Eric Crozier (1914-1994)

Inleiding

In 2012 is Marijke van Klaveren 25 jaar dirigent van het VVE. Ter gelegenheid van dit jubileum heeft het VVE een opdracht verstrekt aan de bekende arrangeur en componist Wijnand van Klaveren (overigens: géén familie) om van de Saint Nicolas Cantate van Benjamin Britten een bewerking te maken voor kamerkoor, kinderkoor, orgel, harp en slagwerk.

Daarnaast is Wijnand van Klaveren gevraagd om ter gelegenheid van dit jubileum een nieuw stuk te componeren. Dit opdrachtwerk – de Kinderkruistocht van Martinus Nijhoff – is ook geschreven voor kamerkoor en kinderkoor met een instrumentale begeleiding door orgel en harp. Het beleefde op 24 november tijdens het jubileumconcert in Voorburg zijn wereldpremière.

Dit unieke concert werd uitgevoerd door het Voorburgs Vocaal Ensemble in samenwerking met het kinderkoor Musicanti, tenor Pascal Pittie, organist Bert Mooiman en solisten van RBO Sinfonia onder de bezielende leiding van Marijke van Klaveren.

Voorwoord

door Marijke van Klaveren

Vijfentwintig jaar dirigent van het VVE! Dirigeren, ‘naar een doel richten’, zo vertaalt het woordenboek uit het Latijn. Een groep heel verschillende mensen leiden tot het samen kunnen beleven en uitvoeren van mooie koormuziek: wat een prachtig vak! Als dirigent sta je weliswaar in letterlijke zin in het middelpunt; van alle kanten wordt er naar je gekeken: door het publiek van achteren, door het koor van voren, en soms, zoals in dit concert, ook van opzij. Toch ben je in figuurlijke zin juist geen middelpunt, maar een ‘middel’ dat leidt tot, ‘richt op’ het doel: samen muziek maken!

Toen het koor mij dan ook vroeg wat ik graag wilde uitvoeren (‘het is jouw feestje’), was het voor mij direct duidelijk dat het niet voor mij, maar voor mijn koor en voor de hele koorwereld een cadeau zou moeten zijn. Twee doelen zag ik voor me: een groter werk voor koor en orkest bereikbaar maken voor kamerkoor door het te laten bewerken voor een kleinere maar wel fijne instrumentale bezetting, én het laten maken van een nieuwe compositie voor kinderkoor en kamerkoor, om die twee prachtige deelgebieden van de koorwereld bij elkaar te brengen. Ik ben het VVE heel dankbaar dat ze Wijnand van Klaveren (nee, geen familie!) hebben gevraagd en bereid gevonden deze uitdaging aan te gaan! U zult daarom vandaag getuige zijn van twee bijzondere premières: een bewerking van de St Nicolascantate van Britten voor orgel, harp en slagwerk, en een heel nieuwe compositie ‘De Kinderkruistocht’ op tekst van Nijhoff, waarbij het VVE het bekende gedicht zingt, en het kinderkoor Musicanti eeuwenoude hymnen in de mond gelegd krijgt. Twee nieuwe composities, die hopelijk na dit concert hun weg in de koorwereld verder zullen vinden!

De combinatie van bijzondere teksten, mooie muziek, gezongen door jong en oud(er), in een ruimte met rijke historie en grote schoonheid: het is een prachtig cadeau, waarvan ik het een voorrecht vind dat vanavond met u te delen! Jubilate!

Details

Date:
24 November 2012