Dirigent: Marijke van Klaveren

marijkeMarijke van Klaveren studeerde koordirectie, schoolmuziek, orgel en kerkmuziek aan de conservatoria van Den Haag en Rotterdam. Zij is sinds 1987 dirigent van het Voorburgs Vocaal Ensemble. Zij dirigeerde vele andere koren en ensembles, zoals de Voorburgse Oratorium Vereniging, het Wassenaars Kamerkoor en het Haags Kinderkoor.

Zij is als docent ensemblezang, muziektheorie en solfège verbonden aan de School voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ook is zij initiatiefnemer en docent aan de AcVA, de Academy of Vocal Arts (voorheen Kinderkoor Academie Nederland); naast haar docentschap aan de kinderen aldaar is zij ook hoofddocent van de landelijke specialisatie-opleiding Kinderkoordirectie die ondergebracht is bij de AcVA.

Verder staat het Dagkoor, het Voorburgs vrouwenkoor voor senioren, onder haar leiding. Zij is een veelgevraagd jurylid bij internationale koorfestivals in binnen- en buitenland, zowel voor kinder- en jeugdkoren als voor volwassenenkoren.

Ook verzorgde zij vele cursussen en workshops op diverse gebieden van de (kinder- en jeugd) koordirectie: stemvorming, dirigeertechniek, repertoireopbouw etc.