Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Vesper

9 juni, 19:00

vesper

Elke tweede zondag van de maand worden er muzikale vespers gehouden in de Oude Kerk in Voorburg. Op 9 juni om 19.00 uur voert het VVE de psalmen 27 en 96 uit op muziek van John Rutter en psalm 100 van Felix Mendelssohn, samen met ‘O radiant Dawn’ van MacMillan en ‘The Deer’s Cry’ van Arvo Pärt. De toegang is vrij, met uitgangscollecte.

Psalm 100, gecomponeerd door Mendelssohn in 1844, begint als een fanfare met ‘Jauchzet dem Herrn alle Welt’ en eindigt in de heerlijkheid van de genade en eeuwige waarheid van de Heer: ‘denn der Herr ist freundlich und seine Gnade währet ewig und seine Wahrheit für und für’.

Psalm 96, voor a capella koor, is in een voor Rutter ongebruikelijke stijl. De componist wisselt het Latijnse ‘Cantate Domino canticum novum’ af met het Engelse ‘O sing unto the Lord a new song’, en gebruikt de woorden en de plainchant melodie van ‘Veni Creator Spiritus’.

In Psalm 27, ‘The Lord is my light and my salvation’ brengt John Rutter het koor samen met een soloklarinet gespeeld door Peter Vliegenhart, op het orgel begeleid door Hans Houtman.

‘O radiant Dawn’ is een stralende compositie van de Schotse James MacMillan.

In het motet ‘The Deer’s Cry’ neemt de Estse componist Arvo Pärt een aantal verzen over uit een traditioneel Iers gebed om bescherming, de ‘lorica of Saint Patrick’, die uit de vijfde eeuw dateert. Het gedicht over Christus’ nabijheid – voor, achter, naast, in ons- wordt gereciteerd in een langzaam, gemarkeerd tempo, dat de mars van Saint Patrick en zijn monniken voorstelt. Het psalmodiëren van dit gebed stelde hen in staat om te ontsnappen aan een hinderlaag van hun vijanden, doordat ze leken op een horde herten. Een bijzonder a capella werkstuk, dat goed past in de  eenvoudige liturgie van woord en gebed.

Gegevens

Datum:
9 juni
Tijd:
19:00

Locatie

Oude Kerk
Herenstaat 77
2271 CC Voorburg