Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Concert ‘Rondom Mendelssohn, Psalmen’

18 maart 2017, 20:15

poster VVE-jaarconcert 18 maart 2017 DEF

In het komende concertprogramma van het Voorburgs Vocaal Ensemble staat een specifieke muziekvorm centraal: de psalm. Componisten hebben al eeuwen psalmen getoonzet; in eerste instantie vaak ten behoeve van de eredienst, maar later vonden deze muziekstukken ook hun weg naar de concertzaal. En dat is zeer begrijpelijk aangezien het vaak om prachtige composities gaat.

Voor het concert van op 18 maart hebben we een programma samengesteld waarbij we ons publiek meenemen in een reis door de tijd: we starten laat in de 16e eeuw met een tweetal composities van Jan Pieterszoon Sweelinck, om vervolgens via een versie van Psalm 50 van de 18e-eeuwer Domenico Scarlatti in de 19e eeuw te belanden. Uit de eerste helft van dit tijdvak brengen we een tweetal dubbelkorige psalmen van Felix Mendelssohn Bartoldy ten gehore, waarna we via het motet ‘Warum’ van Johannes Brahms naar de tweede helft van de 19e eeuw doorreizen. Dit stuk van Brahms is goed beschouwd geen psalm, maar sluit zowel qua compositorische sfeer als qua tekst naadloos aan bij de werken van Mendelssohn en vormt daarmee een natuurlijke verbinding naar de 20e eeuw. Met een aantal psalmen van de Estse componist Cyrillus Kreek wordt het programma besloten.

In dit programma komen dus psalmcomposities langs uit de verschillende stijlperiodes van de klassieke muziek: de Renaissance, de Barok, de Romantiek en 20e eeuw, waarbij de vroegste werken van ongeveer twee eeuwen vóór en de composities van Kreek van ongeveer twee eeuwen ná Mendelssohn dateren. Dit concertprogramma draagt dus met recht de titel Rondom Mendelssohn.

Kaarten kosten €15,-.
Tot uiterlijk 16 maart a.s. kunt u kaarten bestellen door het verschuldigde bedrag over te maken naar: NL23INGB0681167459, t.n.v. VOORBURGS VOCAAL ENSEMBLE onder vermelding van “Concert Rondom Mendelssohn”, uw naam en woonplaats. De kaarten liggen dan voor u klaar bij de kassa.

Gegevens

Datum:
18 maart 2017
Tijd:
20:15

Locatie

Oude Kerk
Herenstaat 77
2271 CC Voorburg
+ Google Maps