Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Petite messe solennelle (Gioacchino Rossini)

17 november 2018, 20:15

rossini

Instrumentalisten  en solisten verzorgd door:

Bert Mooiman (vleugel),
Klaas Trapman (harmonium),

Deirdre Angenent (Sopraan),
Carina Vinke (Alt),
Erik Slik (Tenor),
Joep van Geffen (Bas),
onder leiding van Marijke van Klaveren.

In 2018 bestaat het Voorburgs Vocaal Ensemble 40 jaar en dat heugelijke feit wordt gevierd met een bijzonder concert op 17 november in de Nieuwe Badkapel in Den Haag (Scheveningen).

De repertoirekeuze – feestelijk en bijzonder – was niet moeilijk. In die week is het namelijk precies 150 jaar geleden dat Gioacchino Rossini overleed in Parijs en Rossini componeerde in zijn laatste levensjaren als ‘zonde van de oude dag’ een heel bijzonder stuk: de Petite Messe Solennelle. Een werk dat tot de buitencategorie van het romantische koorrepertoire behoort. Het bijzondere van het stuk ligt om te beginnen in de bijzondere cross-over van een geestelijke mis en de onmiskenbare signatuur van een opera-componist die zijn hele leven vooral wereldlijke stukken voor de concertzaal heeft gecomponeerd. Dit bijzondere effect wordt nog versterkt door de originele bezetting waarvoor het stuk is gecomponeerd, te weten: gemengd koor, 4 zangsolisten, piano en harmonium. En juist dit laatste instrument – dat in Nederland vooral wordt geassocieerd met de begeleiding op hele en halve noten van de psalmen in de serieuze protestants-christelijke traditie – vervult hier een speelse begeleidende rol waarbij de rijkdom van dit instrument goed tot uitdrukking komt. Dit instrument wordt zelden in het klassieke repertoire en op de Nederlandse concertpodia gehoord en verdient een bredere – en andere – bekendheid.

De Petite Messe is dus zonder meer als ‘Bijzonder en Feestelijk’ te karakteriseren en de keuze voor dit werk lag dan ook voor de hand om het jubileum mee te vieren. Om de uitvoering extra luister bij te zetten is een topcast van instrumentalisten en vocale solisten geëngageerd.

Tot 16 november zijn kaarten in de voorverkoop verkrijgbaar voor €22,50.
Kaarten aan de zaal kosten €25,-.

Als u zeker wilt zijn van een plaats, kunt u vooraf kaarten kopen door het geld over te maken naar gironummer NL23INGB0681167459 t.n.v. het Voorburgs Vocaal Ensemble o.v.v.:
– de naam en het e-mailadres van de gegadigden (gebruik -at- i.p.v @): de toegangskaarten worden op nummer per email toegestuurd OF
– de naam en het adres van de gegadigden: de toegangskaarten liggen dan (op naam en adres) klaar bij de ingang.

 

 

Gegevens

Datum:
17 november 2018
Tijd:
20:15

Locatie

Nieuwe Badkapel
Nieuwe Parklaan 90
2587 BV Den Haag (in Scheveningen)
+ Google Maps