Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Jubileumconcert 35 jaar VVE

22 juni 2013, 20:15

20130622-JubConcert-VVE-1

Programma

Rejoice in the Lamb. Op. 30
Benjamin Britten (1913 – 1976)

Andante in F gr.t. KV 616 (orgelsolo)
Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791)

Requiem KV 626
Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791)

Alweer feest!

Samen werken aan mooie uitvoeringen van stukken uit het klassieke koorrepertoire is een doorlopend feest. Het uiteindelijke doel is natuurlijk de openbare uitvoering met publiek, maar ook de route ernaar toe – de voorbereiding via wekelijkse repetities en repetitieweekenden – maken een belangrijk deel uit van het muziekplezier. Bij het ‘in elkaar zetten’ van de stukken zijn er soms opeens van die momenten dat alles ‘klopt’. Dat levert dan van die pareltjes op waarbij duidelijk wordt wat de meerwaarde en de lol is van gezamenlijk musiceren: bij ensemble-zingen word je telkens weer uitgetild boven je individuele niveau.

Dat betekent dat het eigenlijk altijd feest is. Maar, tóch zijn er momenten dat er nog een extra aanleiding is voor een feestje. Vorig jaar was dat het feit dat Marijke van Klaveren 25 jaar als dirigent aan het ensemble was verbonden … en … dit jaar willen we het feit niet ongemerkt voorbij laten gaan dat het VVE in 1978 is opgericht en dit jaar dus 35 jaar bestaat. We vieren dat vanavond met een jubileumconcert dat de toepasselijke titel Tussen hemel en Aarde heeft.

Het concert bevat een bijzonder programma: we brengen Rejoice in the Lamb van Benjamin Britten en het Requiem van Wolfgang Amadeus Mozart.

Nu is een requiemmis misschien niet de meest voor de hand liggende keuze om het 35-jarig bestaan van een springlevend ensemble te vieren, maar dat we toch voor deze programmering hebben gekozen heeft direct te maken met de historie van het VVE.

De ‘cantate’ Rejoice in the Lamb van Benjamin Britten is een repertoire-stuk dat het VVE in het verleden al eerder heeft uitgevoerd en waaraan we heel goede herinneringen bewaren. En als we ons tegelijkertijd realiseren dat 2013 niet alleen een jubileumjaar is voor het VVE, maar ook het ‘Britten-jaar’ is (hij werd 100 jaar geleden geboren), is de keuze voor dit stuk een voor de hand liggende.

Dat geldt in zekere zin ook voor het Requiem van Mozart. In 2007 was het VVE namelijk uitgenodigd om dit werk tijdens het Graubünden Festival in Zwitserland een aantal malen uit te voeren. Echter, voordat de definitieve contracten waren getekend, openbaarden zich de eerste tekenen van de bankencrisis, moest de hoofdsponsor in de budgetten snijden en werden onze optredens gecancelled. We hadden toen al wel kort aan het requiem ‘geroken’ en hebben ons destijds voorgenomen om dit prachtige stuk ‘ooit’ nog eens uit te voeren. Dat moment is nu gekomen!
Ik wens ons allen – uitvoerenden en bezoekers – een mooie uitvoering toe en wil na afloop van het concert graag gezamenlijk het glas heffen op de toekomst van het VVE.

Arjen Verweij, Voorzitter

Gegevens

Datum:
22 juni 2013
Tijd:
20:15

Locatie

Oude Kerk
Herenstaat 77
2271 CC Voorburg
+ Google Maps